Een veilige leeromgeving voor iedereen

Home » Standpunten » Een veilige leeromgeving voor iedereen

De Erasmus Universiteit heeft meerdere malen support uitgesproken voor bepaalde politieke stromingen, ideologieën en sociale bewegingen, terwijl niet iedere student zich daarin kan vinden. Politieke statements namens de Erasmus universiteit impliceren dat de universiteit en de mensen die erop zitten achter deze statements staan, terwijl ze niet representatief zijn voor iedereen, en dienen daarom ook niet te worden gemaakt. Door het maken van politieke statements worden andere meningen en analyses niet gerespecteerd, en dragen daarmee bij aan een niet inclusieve leeromgeving waarbij het een taboe wordt om anders te denken dan de status quo. Dit zorgt voor een onveilige leeromgeving waar studenten zich niet representatief in voelen, en zelfs uitgesloten. Daarnaast bevordert dit ook niet het kritisch denken wat van een wetenschappelijke instelling verwacht wordt. De universiteit is een onderwijsinstituut, en dient te focussen op onbevooroordeeld onderwijs waar studenten recht op hebben. De universiteit mag daarom ook niet worden misbruikt als politiek instrument om bepaalde ideologieën door te drukken op studenten. Liberi Erasmi zal de kernwaarde van veiligheid waarborgen waarbij elke student betrokken en veilig naar de campus kan komen zonder het gevoel te hebben dat hij/zij er niet bij hoort wegens zijn/haar ideologie, persoonlijk en/of politieke voorkeur.

Liberi Erasmi zal de kernwaarde van veiligheid waarborgen waarbij elke student betrokken en veilig naar de campus kan komen zonder het gevoel te hebben dat hij/zij er niet bij hoort wegens zijn/haar ideologie, persoonlijk en/of politieke voorkeur.

Liberi Erasmi wil:

  • ·Een meldpunt tegen onveilige sfeer op de universiteit waaronder onderwijsindoctrinatie, persoonlijke intimidaties en discriminatie & racisme. De Erasmus Universiteit dient een jaarlijks rapport te maken van deze ontwikkelingen (anoniem) en dient dit openbaar te delen wat vervolgens moet worden besproken in de universiteitsraad. Ook wij als studentenpartij staan altijd open om deze klachten op te vangen en ze te vertegenwoordigen in de medezeggenschapsraden.
  • Een sfeer bevorderen waarin elke ideologie, politieke voorkeur en/of religie wordt gerespecteerd. Docenten en tutoren dienen daarom zorgvuldig om te gaan met politieke/religieuze statements om een sfeer te creëren waarin alles verteld kunnen worden zonder daarop (cijfermatig) benadeeld in te worden als student.
  • De social media kanalen van Erasmus dienen rekening te houden met statements omtrent bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen, politieke stromingen, of sociale bewegingen. Niet iedere student of medewerker kan zich vinden in de statements namens de EUR. Hiervoor willen wij richtlijnen introduceren waar de social media kanalen rekening mee moeten houden om de universiteit inclusief te houden voor iedere student en medewerker. We streven naar een zo neutraal mogelijke toon.
Volg Liberi Erasmi op social media
Over ons
Contact
info@liberierasmi.nl
Burgemeester
Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam
© 2023 Liberi Erasmi. All rights reserved.
nl_NLDutch